top of page

Európsky debut úplne nového modelu SUBARU OUTBACK




• Prvý Outback postavený na globálnej platforme Subaru (SGP), zaisťujúcej zvýšenú bezpečnosť, lepšie jazdné parametre a vyšší jazdný komfort

• Prvé Subaru navrhnuté tak, aby odolalo nárazom pri zrážke podľa nových testov MPDB (Mobile Progressive Deformable Barrier)

• Systém EyeSight novej 4. generácie s 11-timi bezpečnostnými funkciami a nová technológia rozpoznávania tváre vodiča

• Na 90 % vynovený motor BOXER, schopnosť ťahať príves až do 2000 kg a stály pohon všetkých kolies v štandardnej výbave

• 11,6-palcová dotyková obrazovka s vysokým rozlíšením a najmodernejším informačno-zábavným systémom Subaru


Zaventem, 29.marca 2021 – Subaru Europe dcérska spoločnosť koncernu Subaru Corporation, dnes ohlásila uvedenie úplne nového modelu Outback na európske trhy; v showroomoch by sa mal objaviť v máji 2021.


Keď sa v roku 1995 na trhu objavil model Outback, zapísal sa do histórie ako predchodca nového segmentu vozidiel typu “kombi-SUV crossover“, spájajúcich atribúty osobných automobilov a vozidiel typu SUV.


Z modelu Outback sa postupne stala vlajková loď značky Subaru, pričom jeho popularita v priebehu rokov rástla. Ľudia na celom svete ho považujú za cenného každodenného spoločníka vyznačujúceho sa bezpečnosťou, komfortom, praktickosťou, dlhou životnosťou a skvelými jazdnými vlastnosťami. Aj 6. generácia modelu OUTBACK poskytuje také typické vlastnosti vozidiel SUBARU, ako je napríklad schopnosť ponúknuť radosť z jazdy, celkovú bezpečnosť či nadpriemernú odolnosť, avšak v podobe úplne nového, najbezpečnejšieho najpriestrannejšieho, najzdatnejšieho, najvyspelejšieho a najkultivovanejšieho modelu Outback, aký sa kedy vyrábal.


Za posledných 26 rokov sa v Európe predalo vyše 303 000 vozidiel s označením Outback*1, čo tento model radí medzi bestsellery značky Subaru. Celkový globálny objem výroby už prevýšil 6,6 milióna vozidiel*2 (od roku 1989).


Kľúčové vlastnosti nového modelu Outback (v európskej špecifikácii)


Špička vo svojej triede, pokiaľ ide o celkovú bezpečnosť


Nový model je najbezpečnejší Outback všetkých čias. Vďaka tenkým stĺpikom karosérie, veľkým preskleným plochám, tvaru sedadiel a celému radu vyspelých bezpečnostných technológií na úrovni svetovej špičky ponúka bezpečnosť v každom ohľade.


Pýši sa štedrou štandardnou výbavou, zahŕňajúcou b<>asistenčnú technológiu EyeSight novej 4. generácie. Systém dvoch sterokamier má teraz rozšírený, takmer zdvojnásobený zorný uhol a nový softvér na rozpoznávanie objektov v obraze. Vodič má k dispozícii 11 bezpečnostných funkcií, vrátane noviniek ako je pokročilý adaptívny tempomat s funkciou udržiavania vozidla v strede jazdného pruhu, núdzový asistent pre udržanie vozidla v jazdnom pruhu, systém rozpoznávania dopravných značiek s inteligentným obmedzovačom rýchlosti, systém upozornenia na opustenie jazdného pruhu pomocou vibrovania volantu, systém prevencie opustenia jazdného pruhu (schopný rozpoznať aj zatrávnené predely či okraje vozovky), a protikolízny brzdový systém s rozšírenou podporou pri prevencii kolízií na križovatkách.


Do balíka bezpečnostných prvkov pribudla technológia rozpoznávanie tváre z dielne Subaru v podobe systému monitorovania vodiča (DMS), ktorá vodiča upozorní v prípade straty pozornosti alebo únavy. Novinkou v štandardnej výbave modelu Outback je aj funkcia automatického brzdenia pri cúvaní (RAB),ktorá vodičovi pomáha predchádzať kolíziám pri cúvaní. Bohatá bezpečnostná výbava zahŕňa aj systém detekcie vozidiel vzadu (SRVD),viacsmerový monitor, využívajúci prednú kameru, zadnú kameru a bočné kamery na eliminovanie mŕtvych uhlov v záujme zvýšenia bezpečnosti, a systém upozornenia na objekty v priestore zadných sedadiel.


Platforma SGP zaisťuje najvyššiu bezpečnosť cestujúcich v danej triede vďaka zvýšenému podielu plechov z vysokopevnostnej ocele. Karosérie je ľahšia, no poskytuje lepšiu ochranu pri náraze spredu, zboku aj zozadu vďaka 40-percentnému zvýšeniu účinnosti absorpcie energie a prenosu sily nárazu. Karosériu zásadným spôsobom vystužuje nový konštrukčný rám (ucelená vnútorná rámová konštrukcia) s doplnenými nosníkmi a pomocnými rámami. Špičková úroveň bezpečnosti pri zrážke a zvýšená schopnosť ochrániť vodičov pri nehode sa ukázali v nárazovom teste MPDB (Mobile Progressive Deformable Barrier).


Radosť z jazdy vďaka špičkovej dynamike


Nový model si zachoval jedinečnú kombináciu permanentného symetrického pohonu všetkých kolies a motora Subaru BOXER s bezstupňovou prevodovkou Lineartronic. 2,5-litrový atmosférický štvorvalcový motor s protibežnými piestami a priamym vstrekovaním paliva má približne 90 % prepracovaných dielov a vyšší kompresný pomer. Modernizovaná bezstupňová prevodovka Lineartronic má rozsah prevodov rozšírený tak, aby zodpovedal 8-stupňovej automatickej prevodovke. Má prepracovaný hydraulický systém a používa olej s nižšou viskozitou, vďaka čomu má o 22 % nižšie výkonové straty než predchádzajúci model. Táto kombinácia poskytuje lepšie jazdné parametre a lepšiu kontrolu nad prenosom krútiaceho momentu, kým štandardne montovaný symetrický pohon všetkých kolies zaisťuje schopnosť poradiť si so všetkými jazdnými podmienkami a typmi povrchov. K lepšej ovládateľnosti a stabilite v zákrutách zas prispieva systém aktívneho smerovania krútiaceho momentu v štandardnej výbave.


Jazdné vlastnosti a jazdný komfort sa podarilo zlepšiť vďaka významným vylepšeniam na systémoch zavesenia kolies a podvozka, zameraným na elimináciu prenosu vibrácií do systému riadenia, podlahy a sedadiel. Zvýšená tuhosť karosérie postavenej na platforme SGP, spolu s optimálnym umiestnením tlmiacich a zvukovo izolačných materiálov a zvýšením zdvihu pruženia, priniesla zlepšenie absorpcie otrasov na hrboľatých cestách a významné zníženie hluku v interiéri. Prispelo k tomu aj nové zvukovoizolačné sklo so zvukovoizolačnou vnútornou fóliou v prípade čelného skla a okien predných dverí.


Prepracované štruktúry karosérie a podvozka zaisťujú o 50 % menšie nakláňanie karosérie, vynikajúcu stabilitu pri priamej jazde a rýchlejšie a lineárnejšie reakcie na pohyby volantu, kopírujúce úmysly vodiča.


Štandardná výbava obsahuje aj systém voliteľných jazdných režimov SI-DRIVE, pomocou ktorých si vodič môže prispôsobiť odozvu vozidla na zošliapnutie plynového pedála; k dispozícii sú režimy „Intelligent“ a „Sport“. Systém ponúka vodičovi väčšiu flexibilitu, komfort a radosť z jazdy.


Priestrannejší a všestrannejší


Nový model je priestrannejší než predošlý; vzdialenosť medzi stredmi predných a zadných sedadiel sa zväčšila o 10,8 mm, vzdialenosť medzi cestujúcimi vľavo a vpravo narástla vo výške bedrového kĺbu o 30 mm a vo výške pliec o 7 mm. Šírka otvoru batožinového priestoru sa zväčšila takmer o 30 mm, podlaha batožinového priestoru je dlhšia o 23,9 mm a objem batožinového priestoru narástol o 10 l na terajšiu hodnotu 522 l (so vzpriamenými operadlami sedadiel).


Úplne nový Outback ponúka vo výbave množstvo rôznych praktických prvkov, ktoré uľahčia život každému. vozidle Subaru prvýkrát použitý systém elektrického ovládania dverí batožinového priestoru bez použitia rúk s funkciou vyklopenia krytu batožinového priestoru jedným dotykom umožňuje otvárať batožinový priestor jednoduchým pohybom lakťa v blízkosti senzora zabudovaného do loga.


Na bočných stenách batožinového priestoru sa nachádzajú vylepšené háčiky a sieťkové vrecko, vďaka ktorým možno predmety v batožinovom priestore jednoducho upevniť sieťou. V záujme ešte väčšej všestrannosti a bezpečnosti je Outback štandardne vybavený vylepšenými strešnými lyžinami s integrovanými výklopnými priečnikmi a viazacími otvormi, vďaka ktorým možno popruhy upevniť priamo o strešné lyžiny.


Stúpadlá v priestore dverí sú širšie a majú protišmykový povrch, čo zaisťuje stabilitu pri nakladaní batožiny.


Špičkové technológie s intuitívnejším používateľským rozhraním


Nový Outback je štandardne vybavený veľkou, vertikálne orientovanou11,6-palcovou dotykovou obrazovkou na stredovej konzole. Je súčasťou najmodernejšieho informačno-zábavného systému v ponuke Subaru s novým používateľským rozhraním, ktoré vodičovi pomáha pri upravovaní nastavení vozidla a pripájaní smartfónov. K používateľskému komfortu prispieva aj možnosť pripojiť k informačno-zábavnému systému smartfón prostredníctvom rozhraní Apple CarPlay*2 a AndroidAutoTM*3.


Systém monitorovania vodiča (DMS) prispieva nielen k bezpečnosti, ale aj ku komfortu, a to vďaka kamere na rozpoznávanie tváre, ktorá identifikuje človeka na sedadle vodiča, na základe čoho môže systém automaticky upraviť polohu sedadla a vonkajších spätných zrkadiel a tiež nastavenia klimatizácie.


Lepšie terénne schopnosti


Zvýšený výkon motora prináša nielen mohutnejšiu akceleráciu, ale aj schopnosť lepšie si poradiť s náročným terénom, takže vodič si môže vychutnať silu SUV v každej jazdnej situácii.


Tento najodolnejší Outback, aký sa kedy vyrábal, má vo výbave nový systém X-MODE s dvomi režimami: SNOW/DIRT (sneh/štrk) a DEEP SNOW/ MUD (hlboký sneh/blato),čo ešte zvyšuje zdatnosť v teréne.


Vynikajúca výška podvozka rozširuje možnosti využitia vozidla; svetlá výška narástla na 213 mm, predný a zadný nájazdový uhol má hodnotu 19,7°, resp. 22,6° (JIS) a prejazdový uhol je 21,0°.


Outback dokáže ťahať príves až do hmotnosti2000 kg, čo zaručuje vysoký výkon a stabilitu.


Platforma SGP priniesla významné zvýšenie tuhosti karosérie a podvozka (tuhosť prednej časti pri bočnom ohybe stúpla o 90 %, torzná tuhosť o 70 %, tuhosť prednej nápravy o 70 %, tuhosť zadnej nápravnice o 100 %).


Cúvacia kamera je teraz vybavená ostrekovačom, vďaka ktorému bude objektív kamery vždy čistý, bez nánosov prachu, blata a špiny.


Úplne prepracovaný, kultivovaný dizajn


V súlade s dizajnovou filozofiou značky Subaru: “Dynamic x Solid“ má teraz Outback robustnejší zovňajšok, vychádzajúci z dizajnovej koncepcie “Active & Tough“. Silueta a línie okien pôsobia dynamicky, kým tvary od spodného lemu okien nadol vyžarujú súdržnosť, hĺbku a silu. Širšie blatníky, veľká šesťuholníková mriežka chladiča, obloženie prednej masky a vertikálne orientované LED svetlá do hmly v rohoch zdôrazňujú odolnosť tohto SUV.

Nový model má prepracovaný dizajn interiéru so starostlivo zvolenými vysokokvalitnými materiálmi po celej kabíne. Zväčšené čelné sklo a motív dlhej línie, tiahnucej sa od stredu prístrojovej dosky až po obloženie dverí, vyvoláva dojem uvoľnenej atmosféry a otvoreného priestoru. Nový Outback ponúka množstvo variantov čalúnenia sedadiel, od poťahov z kože Nappa, budiacej dojem luxusu, až po vodoodpudivý, odolný materiál StarTex, umožňujúci aktívnejším používateľom nasadnúť ešte s mokrým oblečením po aktivitách vo vode či v daždi.


Nový Outback je dostupný v troch stupňoch výbavy: Touring, Adventure a Premium a jeho jedinečný charakter umocňujú aj nové ,špeciálne navrhnuté farby karosérie „AutumnGreenMetallic“a „Brilliant Bronze Metallic“.


ÚPLNE NOVÝ OUTBACK S ISTOTOU V PRÉMIOVEJ TRIEDE


*1, 2: čísla zahŕňajú aj modelový rad Legacy, keďže Outback bol dlho jeho súčasťou.

*3: Apple CarPlay je registrovanáochranná známka spoločnosti Apple Inc. v Spojených štátoch a na iných územiach.

*4: Android AutoTMje registrovanáochranná známka spoločnosti Google LLC. v Spojených štátoch a na iných územiach.

126 views
bottom of page